historie  |  de winkel  |  tips  |  de route  |  contact  |  Webshop  | Belettering

           
           

 

Koos Slurink Watersport - Zwartsluis
 
Koos Slurink Watersport - Zwartsluis
 
Koos Slurink Watersport - Zwartsluis

Koos Slurink Watersport - Zwartsluis

Koos Slurink Watersport - Zwartsluis

 


historie
 
Koos Slurink, 100 jaar een begrip in varend Nederland.

In 2010 ging bij Koos Slurink Watersport de vlag in top. Het familiebedrijf bestond 100 jaar en kan daarmee terugkijken op een lange geschiedenis.
 
De eerste Koos Slurink werd in 1884 geboren. Hij kwam bij zijn vader in de zaak waar vnl. zeilen werden gemaakt bestemd voor de beroepsvaart. Daarnaast voorzag men deze bedrijfstak ook van gasolie, petroleum, verf, touw en staaldraad. Men hield zich ook bezig met de sloop van schepen waarvan diverse onderdelen weer werden verkocht. In het bedrijf waren ook enkele neven werkzaam hetgeen leidde tot onderlinge problemen. In 1910 ging de 25 jarige Koos zelfstandig verder onder de naam Fa. Koos Slurink.
Op 27 maart 1920 werd Herman, de vader van de huidige Koos, geboren. Toen hij rond zijn 12e jaar in de zaak kwam hoefde hij het zeilen maken niet meer te leren, dit was een aflopende zaak. Opa Koos Slurink overleed in 1944 en vanaf die tijd werd de zaak na de oorlog voortgezet door de drie broers Pouwel, Herman en Jan.
Pouwel had van deze drie het beste zakelijke inzicht. Hij stuurde Jan met een olieboot naar Kampen. De vaart zat er in en er ontstond een goed lopende zaak. Ook werd later een filiaal bij de sluis in Eefde geopend.
In 1963 kwam de huidige Koos op 14 jarige leeftijd in de zaak. Reden was de ernstige ziekte van Pouwel die in juni 1964 overleed. De samenwerking met Jan in Kampen duurde nog 5 jaar. Vanaf 1969 was de Fa. Koos Slurink zelfstandig gevestigd in Zwartsluis. Rond deze periode was ook broer Gerrit gedurende 4 jaar werkzaam binnen het bedrijf.

De tijden veranderden, de schepen werden groter en de concurrentie vanaf de grote rivieren feller. De kolksluis verloor haar dagelijkse doorvaart en werd alleen nog gebruikt bij te hoog of te laag water. Hoogste tijd voor een nieuwe impuls. Uitbreiding van de plaatselijke jachthaven, de aanwezigheid van een watersportvereniging en de toename van vrije tijd gaven de watersport in Zwartsluis een impuls. Koos zag mogelijkheden in het enten van een nieuwe loot, de watersport, op de oude stam van de scheepvaart. Vader Herman was niet bepaald enthousiast. De plannen werden toch doorgezet, maar op een andere locatie. Samen met zijn verloofde Pia opende Koos in 1970 de “Aquatique”, een bescheiden watersportwinkel aan de Stationsweg. Na drie jaar zag pa de positieve ontwikkeling wel in en voegde men de twee zaken samen in het oude vertrouwde pand aan de Handelskade.
De combinatie scheepvaart incl. de olieboot en watersport met naast de zaak ook nog een Elf tankstation eiste veel energie van de beide firmanten en pa wilde het graag wat rustiger aan doen. In 1975 is broer Herman in de zaak gekomen en in 1976 werd de scheepvaartafdeling verkocht aan de neven van Slurink BV. Het werd enorm gewaardeerd dat ook pa in dienst werd genomen en hij zijn werkzaamheden langzaamaan kon afbouwen.

Voor Koos en Herman werd het zes dagen per week aanpakken. De watersport stond in feite nog in de kinderschoenen en het topseizoen was maar kort. De eerste jaren waren niet gemakkelijk. Koos specialiseerde zich op het gebied van tuigage en verhuurde zich als tuiger bij Huisman in Vollenhove. De ervaring hier opgedaan kwam later goed van pas en gaandeweg ontwikkelde de Fa. Koos Slurink Watersport en Scheepstuigage zich tot een van de toonaangevende watersportzaken in Nederland. In 1994 kwam schoonzoon Robert Schuite het team versterken. Zijn creativiteit en technisch inzicht waren een welkome aanvulling voor de groeiende werkzaamheden in de tuigerij. Ook de winkel breidde zich meer en meer uit tot het moment dat de bestaande ruimte geen verdere groei toeliet. Op het juiste moment, in het najaar van 1995, kon de supermarkt ‘om de hoek’ gekocht worden, de beste beslissing ooit genomen. Na een winterlange verbouwing werd op 1 februari 1996 de nieuwe watersportzaak geopend. De verhuizing van 50 meter naar een toplocatie pal aan de hoofdweg met voldoende parkeergelegenheden en een fantastisch uitzicht over het Zwarte Water leverde een verdubbeling van de omzet op hetgeen er toe leidde dat Koos zijn oudste zoon Johan in 1997 in de zaak kwam. Vandaag bepalen meerdere afdelingen en de diverse specialisaties van de firmanten de breedte van het assortiment en is het bedrijf niet meer afhankelijk van alleen de watersporter. De laatste uitbreiding op het gebied van reclamebelettering verloopt zo succesvol dat ook eindelijk de stille winterperiode ingevuld kan worden en er voldoende toekomstperspectief aanwezig lijkt voor een volgende generatie.
 

 
 

copyright 2009 | Fa. Koos Slurink | Stationsweg 2 | 8064 DE | Zwartsluis | T: 038-3867190 | F: 038-3866638